Трагичният инцидент в Бейрут, при който взрив отне живота на близо 160

...
Трагичният инцидент в Бейрут, при който взрив отне живота на близо 160
Коментари Харесай

Протести разтърсиха и Бейрут: оставки в кабинета и в парламента

Трагичният инцидент в Бейрут, при който гърмеж лиши живота на близо 160 души, рани 6000, лиши 300 000 от дом и аргументи вреди на стойност над 15 милиарда $, се  трансформира в катализатор на гражданското неодобрение, предизвикано и от икономическата и политическа рецесия в страната. Протестиращите упорстват и за интернационално следствие на опустошителните детонации, по време на които се взривиха над 2 700 тона амониев нитрат в пристанището на Бейрут. 

Хиляди ливанци стачкуваха в Бейрут против управляващите, които считат за отговорни за нещастието. Те настояват за оставка на държавното управление, подкрепяно от ливанската шиитска организация " Хизбула ", като демонстрациите през уикенда прераснаха в вълнения, набези над министерства и конфликти със силите на реда. Съобщава се за над 700 ранени, включително и служители на реда, които употребяват гумени патрони против протестиращите.



Министърът на информацията Манал Адбел Самад бе първият министър, който подаде оставка. " След голямата злополука в Бейрут аз връчвам оставката си на държавното управление. Извинявам се на ливанците – ние не отговорихме на техните упования ", съобщи тя в телевизионно послание. Последва я министърът на околната среда, както и няколко депутати.

Изминалата нощ бе доста по-спокойна след тази в събота, когато протестиращите щурмуваха редица министерства. Кабинетът се събира през днешния ден на съвещание, а лидерът на опозиционната партия „ Катаиб “ прикани за всеобщи антиправителствени акции, до момента в който властта не падне. Анализаторите считат, че Ливан върви към предварителни избори.

Страната от години е под натиска на корупцията и политическите ползи, а за тиранията на ръководещите приказва и това, че президентът Мишел Аун се разгласи изрично срещу световните призиви за интернационално следствие на трагичния случай. Той даже стигна до такава степен, че да спекулира с аргументите за нещастието, като твърди, че има външна интервенция и детонациите са породени от ракета или бомба.

Политическият отзив от нещастието се приема доста разнопосочно в района. Всеизвестен факт е, че Иран поддържа " Хизбула " и точно по тази причина " поучава " Ливан да се въздържа от ненужно политизиране на обстановката. Според Ливан с визитата си в Бейрут след гърмежа Еманюел Макрон показва желанието си да се възползва от нещастието, с цел да съживи над страната въздействието на Франция от колониалната ера.

Според Макрон Ливан може да разчита на 253 млн. евро незабавна хуманитарна помощ. Голяма част от даренията, контрактувани на конференцията, чиито решения оповести френският президент, ще дойдат от Европейски Съюз – общо 63 млн. евро. Англия ще се включи с 20 млн. паунда, а САЩ ще дават 15 млн. $. Очакват се също и 50 млн $ от Катар, както и 40 млн. от Кувейт.

И Турция се включи с поддръжка, като даде обещание да възстанови унищоженото пристанище. Редица неправителствени и филантропични организации по света провеждат свои задачи в Бейрут, където да оказват помощ на ранените и останалите без дом ливански жители. Само че само парите, предвидени за директните последствия от гърмежа, могат да стигнат непосредствено до потърпевшите. Много страни, организации и локални жители се опасяват, че средствата няма да стигнат до нуждаещите се, защото пипалата на корумпираната власт са по-бързи и гъвкави от международните организации. 



Международният валутен фонд също ще помогне на Ливан, само че упорства страната да покаже воля за промени. Бейрут стартира договаряния с фонда през май, само че точно поради неналичието на действителни антикорупционни промени диалогът беше спрян. Кристалина Георгиева, ръководещият шеф на фонда, счита, че Ливан би трябвало незабавно да извърши фискални промени, с цел да може да се възползва от обещаните финансови средства. Според нея към този момент " няма задоволително политическа воля да се одобряват и извършат основни промени ".

Междувременно Иран съобщи, че Съединени американски щати не могат да имат искания за поддръжка към Ливан, откакто не престават да третират " Хизбула " като терористична организация. А американското посолство в Бейрут поддържа протестиращите, като прикани за мирни демонстрации. Ливанският народ " заслужава водачи, които се вслушват в него и трансформират курса в отговор на националните претенции за бистрота и отговорност ", гласи туит на посолството.

 
Разбитото сърце на Бейрут
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР